
 Týdně cirka stovce obyvatel Lucanu a jeho okolí (Lucan je
 k Dublinu asi jako Roztoky k Praze nebo Rychvald k Ostravě) prodám
 brambory přímo ze dvora, resp. od pásu. Snad je to dostatečně reprezentativní
 vzorek pro dělání závěrů o pozici brambor před místní populací, mimo jiné
 proto, že se jedná o mladé i staré, kteří v oblecích i teplákách vystupují
 ze zrezivělých kraxen i luxusních limuzín. 
 Hned za českému uchu nepoměrně dlouhé zdravící formuli následuje
 otázka po odrůdách brambor, které jsou zrovna na skladě. Jsme-li plně zásobeni,
 nabídnu pět variet odlišných barev zvenku i zevnitř, odlišných tvarů a
 samozřejmě předpokladů pro kulinářské využití. K dispozici v 5ti nebo
 10ti kilovém pytli. Ani na krámě tu neseženete brambory balené po méně, než
 pěti kilech. Zeleninové regály běžných irských samoobsluh rezervují třetinu
 svého prostoru bramborám baleným nejčastěji v plastu potištěném názvem
 odrůdy, informacemi o obsahu chemických prvků, vitamínů, bílkovin a škrobu,
 intuitivní ikony pak přibližují, jak s hlízami naložit, aby správně chutnaly.
 Na rozlišování kašových, salátových a přílohových brambor jistě něco je, ale
 Iry by takové rozlišení uráželo. Oni pro svou oblíbenou bramborovou pochoutku
 hledají vhodnou odrůdu, nikoli anonymní pytel, jehož obsahu někdo přiřkl příslušné
 procesní zpracování. 
 Neformální prostředí faremního dvora umožňuje trávit čas v hovorech
 – nejen těch extrémně zajímavých o počasí. Takže když na Laraghcon Farm přijede
 žena nebo muž (chtělo se mi napsat hospodyňka a pan domácí, nebo dokonce jenom
 hospodyňka, ale ve vztahu k bramborám zde genderové stereotypy padají) nakoupit
 brambory, debatujeme o tom, jestli už máme všechny vyorané, co letošní viry, strupatost,
 bakterie, plísně a další neduhy. Nejedná se o umělé téma, Irové svou hlavní
 potravinovou surovinu skutečně prožívají, rozumí jí a nedají na ní dopustit,
 však také mnoho z nich drží historický výklad, podle kterého brambory na
 dlouhá léta určily hospodářský, politický, sociální… vývoj v zemi.
 Skončilo období dovolených, na které si Irové mohli dovolit
 vyrazit do zahraničí. Minivýzkum prokázal, že středomořské státy produkují
 brambory takřka nepoživatelné, lepší je to ve Skandinávii a ujde to v zemích s přavahou
 kontinentálních klimatických vlivů a lehce svažitými terény. Anglické brambory
 stojí za starou belu, ale to je spíše historicko psychologická, než dietetická
 záležitost. Něco chuťového ovšem na postoji k anglickým bramborám přeci jenom
 bude: semtam přijede stařík a nakoupí 40 kilo Roosters , že jede za synem do
 Liverpoolu a bez brambor nejí… 
 Kvalitu většina Irů posuzuje dle obsahu škrobu v hlízách. Zde se
 preference odlišují, ale drtivá většina zákazníků shání nice floury potatos –
 dobré moučné brambory. Po uvaření se sypou, nejdou napichovat, takže padají z
 vidličky, vaří-li se ve slupce, tak ošklivě popraská a jsou suché, i tak mají
 přednost. 
 Moje interpretace: nejedná se o chuťový, ale v širším pojetí socio-ekologický
 přístup ke stravě. Irský jídelníček je na bramborách historicky založen a
 závislý. Již koncem 17. století se brambora stala hlavní pěstovanou plodinou
 určenou pro lidskou konzumaci (tedy plných 100 let před jejím masovým
 rozšířením na kontinentě) a na talíři běžné domácnosti se objevovaly i dvakrát
 denně. Brambory samy o sobě mají nižší nutriční hodnotu, než pokrmy, kde sušina
 se získává ze semen (mouka, luštěniny, rýže…) a brambory, které nejsou významně
 škrobovité, sotva strávníka dostatečně vyživí. To aby se pak menu obohacovalo
 masem, které ovšem v Irsku od bitvy na řece Boyne (1690) nebylo pro střední
 třídu dostupné. Lépe se žilo a množilo těm obyvatelům, kteří si zvykli na
 floury potatos a vyhledávali je. Ne protože by byly chutné a snadno se
 připravovaly, ale protože nasytily a pomáhaly v boji s každou zimu
 hrozícím hladomorem – přizpůsobení se moučným bramborám bylo podmínkou přežití
 Irů po poslední tří staletí. 
 Dnešní Irsko je na hony vzdálené stavu byť 30 let zpátky, tzn.
 jídelní návyky nejsou tvořeny tím, co je k sehnání v poloprázdném obchodě.
 Důkazem je, že se najdou příslušníci střední generace, kteří radši oloupané,
 pevné a krémovité brambory s máslem. Ilustrací mělnění ekologického vztahu Irů
 k bramborám budiž to, že někteří mladí dají semtam přednost pizze a pastě před
 bramborami na loupačku. Nad bramborami servírovanými u jižních pláží se Irové
 ofrňují – nejsou moučné. Ani být nemusí, však pro honění nutriční hodnoty znají
 středomořské kuchyně tradiční jídla, která se obejdou bez brambor. 
 Je mi jasné, že pointy se z tohoto textu moc vytáhnout nedá.
 Pro kompenzaci tedy přikládám návod, jak správně uvařit výživné škrobovité
 brambory, na což jsou Irové, ať žena nebo muž, experti: 
 Vložte celé brambory ve slupce do osolené vařící vody,
 cca 1/3 brambor ať je ponořena. Mírným varem nechte brambory změknout do 80%
 výsledného stavu, slejte a odstavené zapokličkované je nechte dojít. Jsou-li
 brambory zvláště moučné, popraskání slupky zabráníte lžičkou octa přidané do
 hrnce. Dobrou chuť.
